Pelerini catre mari duhovnici
06-06-2014 | Categorie: Ultimele noutăți
Ca in fiecare an, zilele trecute peste 80 de pelerini ai parohiei noastre au vizitat mai multe manastiri din tara, inchinandu-se la cinstitele moaste ale sfintilor si la icoanele facatoare de minuni din judetul Neamt.
Devenit o traditie a bisericii noastre, pelerinajul anual s-a desfasurat in perioada 30 mai – 1 iunie 2014, cuprinzand mai multe biserici si manastiri, obiective religioase, istorice si de cultura din Ardeal si Moldova. Tematica pelerinajului a fost in acest an, dedicat in Patriarhia Romana omagierii Tainelor Spovedaniei si Impartasirii, cunoasterea si cinstirea marilor duhovnici ai Moldovei, care nu doar au vorbit sau au scris despre aceste taine, ci au invatat poporul mai ales prin fapta si traire despre importanta marturisirii si unirii cu Hristos.
Astfel, pelerinii parohiei noastre au vizitat in Ardeal biserica din satul covasnean Chichis (unde s-au inchinat unei icoane a Maicii Domnului, pictata de parintele Arsenie Boca) si Manastirea harghiteana Izvorul Muresului, cunoscand dificultatile marturisirii credintei ortodoxe intr-un spatiu unde romanii sunt minoritari in tara lor.
Apoi au trecut in Moldova, prin frumoasele Chei ale Bicazului, facand o plimbare cu vaporul pe Lacul Bicaz. In judetul Neamt s-au inchinat la manastirile Durau, Petru Voda (la mormantul parintelui Iustin Parvu), Paltin, Secu (la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Cipriota), Sihastria (unde s-au recules la mormintele Parintilor Paisie Olaru, Cleopa Ilie si Ioanichie Balan), Agapia si Varatic, Neamt (unde au participat la Sfanta Liturghie) si Bistrita.
La intoarcere au vizitat Cetatea Neamtului, casa memoriala „Ion Creanga” din Targu Neamt, dar si manastirea „Sfanta Treime” de langa Ramnicu Sarat.
Din an in an, pelerinajul traditional al parohiei devine un mijloc de intarire a vietii duhovnicesti si a comuniunii intre credinciosi, dar si o experienta de cunoastere a Bisericii stramosesti si a culturii, traditiilor si locurilor tarii noastre.