PĂRINTELE IULIAN STOICESCU, POMENIT LA 28 DE ANI DE LA TRECEREA LA DOMNUL
28-09-2024 | Categorie: Ultimele noutăți
Sâmbătă, 28 septembrie 2024, în cadrul slujbei de parastas oficiată în biserica parohială, părintele Iulian Stoicescu, ctitor și vrednic slujitor al parohiei noastre, a fost pomenit la comemorarea a 28 de ani de la trecerea la Domnul. La slujbă au participat membrii familiei părintelui, ucenici și prieteni care l-au cunoscut și apreciat, atât în periaoda slujirii sale la parohia noastră, cât și la parohia Flămânda din București.
La finalul slujbei de pomenire, părintele paroh Iulian Scoipan a evocat personalitatea părintelui Iulian Stoicescu și a menționat faptul că ultima zi de sâmbătă din luna septembrie, cea mai apropiată de data de 30 septembrie (ziua trecerii părintelui Iulian Sctoicescu în veșnicie), va fi dedicată în fiecare an comemorării tuturor ctitorilor și slujitorilor bisericii parohiale trecuți la Domnul.
După slujbă, cei prezenți au împărtășit amintiri despre personalitatea și lucrarea duhovnicească a celui comemorat și au participat la un moment de rugăciune oficiată la mormântul părintelui din cimitirul Cărămidarii de Jos.
Parintele Iulian Stoicescu s-a nascut la 11 aprilie 1911, la Ganesti, un sat muscelean de deal. Parintii sai, Ioan si Maria, au avut noua copii, cinci baieti si patru fete. A facut scoala primara in sat si apoi opt ani de Seminar la Curtea de Arges. Dupa seminar, a urmat Facultatea de Teologie din Bucuresti.
Pana la hirotonie, a lucrat in cadrul Cancelariei Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Dupa casatoria cu Eugenia Castaian, in 27 august 1939, si hirotonia ca diacon in septembrie 1939, si-a inceput slujirea la manastirea Tiganesti.
Dupa doi ani,in 1941,a primit preotia si duhovnicia la biserica "Sf.Ecaterina" din Bucuresti, continuindu-si slujirea la manastirea Tiganesti.
Din 1944 pana in 1960, cand a fost arestat, a slujit in parohia "Aparatorii Patriei".
Condamnat la noua ani pentru " uneltire impotriva ordinii statului ", a fost eliberat, cu ultimul lot, in cadrul amnistiei din 1964, dupa ce trecuse, succesiv, prin inchisorile Uranus, Jilava si Aiud. Impiedicat sa revina la vechea parohie, va sluji opt ani la "Martisor", apoi, până la trecerea sa la cele veșnice, la parohia ”Flămânda” din București.