HRAMUL ISTORIC AL PAROHIEI NOASTRE

04-12-2015 | Categorie: Ultimele noutăți

În data de 6 decembrie, la prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, biserica parohială își serbează hramul istoric. Așezat încă de la punerea pietrei de temelie, acest praznic (Nikolaos = Victoria Poporului) dorește să amintească peste ani despre jertfa și izbânda apărătorilor patriei, care au înfăptuit România Mare cu arma în mână și credința în suflet, și care, după Primul Război Mondial, s-au stabilit în această zonă din sudul Capitalei, ridicând biserica pe care o avem azi. Astfel, sărbătoarea Marii Uniri (1 Decembrie) se asociază firesc cu prăznuirea hramului (6 decembrie).

În acest an, programul liturgic cuprinde slujba Vecerniei cu Litie (sâmbătă, 5 decembrie, de la orele 17,00), iar în ziua sărbătorii Utrenia și Sfânta Liturghie (de la orele 8,00). La final va fi oficiat un parastas pentru ctitorii și slujitorii bisericii, trecuți la Domnul, și va fi organizată o agapă frățească. De asemenea, copiii parohiei vor primi daruri din partea lui Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, a trait pe vremea tiranilor imparati Diocletian si Maximilian (284-305) si a stralucit mai inainte in viata pustniceasca si, pentru nespusa lui bunatate, a fost facut arhiereu. Si, fiind cu frica lui Dumnezeu, cinstind crestinatatea si propovaduind cu indrazneala si cu glas slobod dreapta credinta, a fost prins de mai marii cetatii Lichiei si dandu-l la osanda si la cazne l-au inchis in temnita, impreuna cu alti crestini. Si de vreme ce marele si bine credinciosul Constantin, din voia lui Dumnezeu, s-a facut imparat al romanilor, cei ce erau inchisi au fost sloboziti din legaturi si, cu ei impreuna, a fost slobozit si marele Nicolae. A participat la intaiul Sinod de la Niceea și a primit de la Dumneze darul facerii de minuni.

La adanci batraneti, s-a mutat catre Domnul, neuitand, nici dupa moarte, turma sa, ci in toate zilele dand cu indestulare ale sale faceri de bine celor lipsiti si izbavindu-i de tot felul de primejdii si de nevoi. Inca si pana astazi, Dumnezeu, prin mijlocirea lui, lucreaza minuni si cei ce-l roaga cu adevarata si neindoita credinta, nu numai mici binefaceri, ci si minuni mari dobandesc. Din anul 1087, luna mai in 9 zile moastele Sfantului Nicolae se afla la Bari, in sudul Italiei, luate din Mira, ca sa nu cada in mainile musulmanilor. Acolo ele sunt in mare cinste din partea credinciosilor, care vin la el, cu credinta, din toate partile crestinatatii (www.sfantulnicolae.ro).