15 ANI DE PĂSTORIRE A PĂRINTELUI PAROH IULIAN SCOIPAN ÎN PAROHIA NOASTRĂ

05-11-2024 | Categorie: Ultimele noutăți

La data de 1 noiembrie 2024 s-au împlinit 15 ani de când părintele Iulian Scoipan a fost numit în postul de preot paroh la parohia noastră. Un moment festiv a fost organizat duminică, 3 noiembrie 2024, la finalul Sfintei Liturghii, când părintele Adrian Cotorceanu a prezentat, într-un cuvânt omagial, realizările înfăptuite în parohie începând cu anul 2009.

”Începutul lunii noiembrie aduce sărbătoare în parohia noastră. Anul acesta aniversăm 15 ani de la numirea părintelui Iulian Scoipan în postul de paroh la parohia Apărătorii Patriei I. Nu este o perioadă îndelungată, dar pentru noi a fost una foarte rodnică, parohia înregistrând multe realizări”, a spus părintele Adrian Cotorceanu.

”Prima dintre acestea este coagularea unei comunități euharistice și misionare, care în ultimii ani a dezvoltat multe proiecte social-filantropice, cultural-educaționale și administrativ-gospodărești.

Remarcabilă în acest sens este refacerea integrală a ansamblului parohial, după un laborios proces de consolidare și restaurare a bisericii parohiale, restaurarea clopotniței (și îmbogățirea ei cu noi clopote), reconstruirea casei parohiale și construirea noului lumânărar și a Centrului social-pastoral, dar și proiectul unui altar de vară. De asemenea, patrimoniul bisericii a fost îmbogățit cu nenumărate odoare și obiecte de cult, între care cele mai de preț sunt sfintele moaște (ale Sfinților Ierarhi Teodosie și Nicolae), cu proprietăți imobiliare și despăgubiri pentru cele confiscate de statul comunist.

În acest sens, reținem și recentele demersuri inițiate de către părintele paroh, care au dus la înființarea unei noi parohii, Apărătorii Patriei III, și se vor finaliza cu ridicarea unei noi biserici pentru comunitatea cartierului nostru.

Proiectele destinate copiilor și tinerilor (precum organizarea Grupului de cateheză Sf. Cuvioasă Parascheva), proiectele social-filantropice permanente și ocazionale, proiectele editoriale (Monografia bisericii) sau cele din mediul virtual (site-ul parohiei și grupul de rugăciune), inițiativele culturale și liturgice (între care amintim împodobirea cântării la strană prin înființarea Grupului psaltic Mărturia al parohiei noastre) au vizat dezvoltarea comunității parohiale, prin cunoașterea și respectarea trecutului, pentru construirea viitorului.

          Activități devenite tradiții au contribuit la comuniunea dintre membrii comunității și la zidirea lor sufletească: aducerea în procesiune a diferitelor odoare sfinte (părticele din sfinte moaște ori din Sfânta Cruce, sau a icoanelor făcătoare de minuni), pelerinaje la locurile sfinte din țară și din străinătate, prăznuiri ale hramurilor sau alte sărbători cu soboare numeroase de slujitori, programe catehetice, conferințe și întâlniri duhovnicești.

          Toate au pus în prim-plan omul, ca subiect al mântuirii, pentru sufletul său nici un efort nefiind prea mare sau prea greu. Prin cuvânt și prin faptă, prin exemplul personal și implicare, părintele paroh s-a dovedit un model de păstor devotat, dedicat Bisericii și păstoriților săi.

          Pentru toate acestea, în numele clericilor coslujitori și al comunității parohiale îi mulțumim și oferim câteva daruri duhovnicești: veșmântul cu care a slujit astăzi este darul comunității, care apreciază astfel slujirea sa liturgică în biserica noastră; gândurile de recunoștință cuprinse în epistole adresate de către enoriași, care se regăsesc în acest cufăr și care vin să completeze pe cele cuprinse în cartea dăruită în luna martie, la ziua de naștere, sunt prinos pentru slujirea sa învățătorească, prin alese cuvinte adresate nouă tuturor; iar acest coș de flori, care vă reprezintă pe dumneavoastră, cinstește toate realizările prin care parohia a înflorit în ultimii 15 ani!

          Îi dorim părintelui paroh ani mulți și buni în păstorirea acestei comunități, cu multe realizări personale și duhovnicești, cu alese bucurii în familia deosebită de acasă și în marea familie a parohiei, promițându-i că îi vom fi alături ca și până acum, cler și credincioși, spre spoirea duhovnicească și mântuirea tuturor!

            La final, părintele Iulian Scoipan a mulțumit clericilor slujitori, membrilor organismelor parohiale și tuturor enoriașilor pentru sprijinul acordat în realizarea tuturor proiectelor prezetate: 

           ”Cu recunoștință, mulțumesc tuturor celor care au fost aproape de mine în acești ani, cu prezența, cu încurajarea, cu rugăciunea, fiind conștient că nimeni nu poate realiza nimic de unul singur. De asemenea, sunt conștient de faptul că mai sunt multe de făcut, proiecte pe care nu le putem realiza decât împreună!”

            Ca gest de apreciere și încurajare, părintele Iulian Scoipan a oferit fiecărui enoriaș câte o carte de rugăciuni, cu îndemnul de a continua rugăciunea, singura care poate zidi duhovnicește!