Sfantul Teodosie de la Brazi

12-10-2012 | Categorie: Hramuri

 

 

Sfantul Mucenic Teodosie s-a nascut in prima jumatate a secolului al XVII-lea in aproprierea Manastirii Brazi din parinti razesi de la sfantul voievod Stefan cel Mare. Parintii sai l-au dus la slujbele care se oficiau aici. La varsta de 18 ani el a intrat ca frate la aceasta manastire, iar metania de calugar a primit-o la Manastirea Bogdana (azi in judetul Bacau).
 
Fiind un monah evlavios si avand si o inteligenta deosebita, cunoscand Sfanta Scriptura si o parte din Scrierile Sfintilor Parinti, a fost ales Episcop in anul 1669 la Radauti, unde mergea deseori la mormantul lui Stefan cel Mare de la Manastirea Putna, unde ardea permanent o candela.
 
In anul 1671 a fost trimis sa pastoreasca Episcopia Romanului, unde a activat pana in anul 1674, cand pentru activitatea sa pastorala si pentru inalta sa spiritualitate a fost ales Mitropolitul Moldovei, unde scaunul era vacant prin plecarea lui Dosoftei in Polonia.
 
Cronicarul Ion Neculce scrie in Cronica Moldovei ca domnul Moldovei era Dumitrascu Cantacuzino, una dintre cele mai decazute figuri din istoria noastra. El a adus pe tatari in Moldova pentru a sta cat mai mult pe tron, platind un bir mare provenit nu numai din impozitele mari asupra moldovenilor, dar si din banii manastirilor (de la Manastirea Rascau luand toti galbenii).
 
“Mitropolitul Teodosie s-a dus la Domnitorul Dumitrascu Cantacuzino zicand: Ce sunt acestea Maria Ta, au semeni lui Antihrist? si domnul s-a maniat si l-a scos din scaun cu necinste”, scrie cronicarul Ion Neculce, si l-a inchis la Manastirea Sfantul Sava din Iasi. Cand s-a intors din Polonia Mitropolitul Dosoftei l-a scos din inchisoare si Mitropolitul Teodosie s-a retras la Manastirea Brazi, de care era legat sufleteste de cand a intrat ca frate la aceasta manastire. Cum a ajuns aici a ridicat o biserica frumoasa cu hramul Sfantului Gheorghe, introducand reguli cu slujbe monahale de zi si de noapte. A avut grija si de Manastirea Bogdana, determinand pe logofatul Solomon Barladeanu de a ridica din temelie o noua manastire.
 
A inzestrat aceste manastiri cu terenuri arabile, vii, pomi fructiferi, paduri si mori de apa. In vremea aceea era Vornic de Vrancea Cronicarul Miron Costin si impreuna au semnat multe documente ale vrancenilor, urmasi ai celor 7 feciori ai “babei Vrancioaia” , carora Sfantul Voievod Stefan cel Mare le-a dat “ocine”, fiindca “l-au slujit cu credinta.”
 
In anul 1691 Mitropolitul Teodosie face o Diata in care scrie ca a ridicat mai multe locasuri pe care le stie Dumnezeu si lasa toate donatiile pe care le-a primit de la credinciosi pentru manastiri, ucenicului sau Diaconul Laurentiu ca sa mai faca doua manastiri.
 
Cronicarul Ion Neculce scrie ca in vremea aceea veneau tatarii ca lacustele si jefuiau pe moldoveni de tot avutul lor. Astfel, in anul 1694 o hoarda de tatari razleti au patruns in Manastirea Brazi si l-au chinuit cumplit pe Mitropolitul Teodosie ca sa le dea odoarele si banii, si pentru ca el nu a voit sa le dea, l-au ucis taindu-i cinstitul sau cap. Era dupa “Ziua Crucii”.
 
Monahii impreuna cu credinciosii de prin satele vecine l-au inmormantat in Biserica Sfantul Gheorghe, care era ridicata de Mitropolitul Teodosie.
 
Din cauza cutremurelor din regiunea Vrancei, biserica ridicata de Mitropolitul Teodosie s-a ruinat.
 
Atunci Ieroschimonahul Dimitrie, staretul Manastirii Brazi, a dezgropat, in anul 1842, osemintele Mitropolitului Teodosie si le-au dus sa fie reinhumate in Pestera de jos, ridicata de primii pustnici ai Manastirii Brazi, Teofilact si Sava, unde era si Paraclisul “Învierea lui Lazar”, in care se oficia si Sfanta Liturghie.
 
In timpul in care soborul de preoti slujeau osemintele Sfantului Ierarh Teodosie, era acolo si Cuviosul Antipa (de la Calapodesti), pe care noi il sarbatorim la 10 ianuarie, si el marturiseste: “M-am invrednicit a vedea aceste moaste, eu le-am atins si erau binemirositoare”. Un egumen al Manastirii Brazi, Anton Dumbrava, care a fost si ajutor de staret la Manastirea Neamt, scria ca in anul 1857 se gasea tivda (capul) Sfantului Mucenic Teodosie la mare cinste, scoasa din mormant la Manastirea Brazi.
 
Staretul de la Manastirea Brazi - Teodosie Filimon, care dupa anul 1959, cand Manastirea Brazi a fost demolata de comunisti, a dat o declaratie la Manastirea Cernica semnata de Prea Cuviosul staret si cu stampila Manastirii Cernica, in care scrie ca “atat in timpul meu, cat si inainte de mine, monahii si credinciosii veneau de aprindeau lumanari si se rugau pentru implinirea cererii lor la mormantul Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi”.
 
Viata Sfintitului Mucenic Teodosie, ravna lui pentru ridicarea de sfinte lacasuri, smerenia sa, dragostea pentru buna randuiala a obstilor monahale, grija parinteasca fata de pastoritii sai, rabdarea tuturor suferintelor si prigonirilor nedrepte la care a fost supus, precum si lucrarea lui incununata de jertfa martirica au facut ca sa fie intotdeauna cinstit cu evlavie de dreptmaritorii crestini.
 
Sfantul Teodosie de la Brazi a fost in mod solemn proclamat sfant la data de 5 octombrie 2003. Pomenirea sa a fost stabilita pentru ziua de 22 septembrie.