Samariteanul milostiv

09-11-2012 | Categorie: Cuvant Evanghelic

 

CUVANTUL EVANGHELIC
 
Duminica, 11 noiembrie 2012, se va citi la Sfanta Liturghie urmatorul cuvant evanghelic:
 
Si iata, un invatator de lege s-a ridicat, ispitindu-L si zicand: 
Invatatorule, ce sa fac ca sa mostenesc viata de veci? 
Iar Iisus a zis catre el: Ce este scris in Lege? Cum citesti? 
Iar el, raspunzand, a zis: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau si din toata puterea ta si din tot cugetul tau, iar pe aproapele tau ca pe tine insuti. 
Iar El i-a zis: Drept ai raspuns, fa aceasta si vei trai. 
Dar el, voind sa se indrepteze pe sine, a zis catre Iisus: Si cine este aproapele meu? 
Iar Iisus, raspunzand, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, si a cazut intre talhari, care, dupa ce l-au dezbracat si l-au ranit, au plecat, lasandu-l aproape mort. 
Din intamplare un preot cobora pe calea aceea si, vazandu-l, a trecut pe alaturi. 
De asemenea si un levit, ajungand in acel loc si vazand, a trecut pe alaturi.
Iar un samarinean, mergand pe cale, a venit la el si, vazandu-l, i s-a facut mila, 
Si, apropiindu-se, i-a legat ranile, turnand pe ele untdelemn si vin, si, punandu-l pe dobitocul sau, l-a dus la o casa de oaspeti si a purtat grija de el. 
Iar a doua zi, scotand doi dinari i-a dat gazdei si i-a zis: Ai grija de el si, ce vei mai cheltui, eu, cand ma voi intoarce, iti voi da. 
Care din acesti trei ti se pare ca a fost aproapele celui cazut intre talhari?
Iar el a zis: Cel care a facut mila cu el. 
Si Iisus i-a zis: Mergi si fa si tu asemenea!
 
 (Luca X, 25 - 37. Duminica a XXV-a dupa Rusalii)
 
 
Evanghelia de astazi cuprinde cinci intrebari si un raspuns. Cinci intrebari: Ce sa fac ca sa mostenesc viata de veci? Ce este scris in Lege? Cum citesti? Cine este aproapele meu? Care a fost aproapele celui cazut intre talhari?
 
Dar un singur raspuns: Mergi si fa si tu asemenea!
 
Dintre cele cinci, o intrebare este esentiala: Ce trebuie sa fac pentru a ma mantui? Daca nu ajung, in aceasta viata scurta, sa aflu ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit, atunci am pierdut totul. 
 
La o privire mai atenta, observam ca intrebarea este pusa gresit, caci ea reflecta mentalitatea gresita a omului, potrivit careia mantuirea este o rasplata. Mantuirea este un dar fara plata din partea lui Dumnezeu pentru omul pacatos, acesta neavand altceva de facut decat sa respecte Legea lui Dumnezeu si Legea (iubirii) aproapelui. Viata traita firesc, fara excese si fara compromisuri, este garantia mantuirii.
 
O a doua observatie este aceea ca invatatorul Legii, care a dialogat cu Mantuitorul, era un invatator al Vechiului Testament. Este foarte important acest amanunt. Lui i se descopera  esenta Legii: dragostea. Celui care cunostea litera Legii i se descopera spiritul ei.

Totodata, descoperim in aceasta parabola patru categorii umane:
 
- talharii (care nu ni se spune daca sunt evrei, samarineni, etc.), care ataca si ranesc, fara sa le pese de consecinta – ce e al tau e si al meu;

- preotul si levitul - desi in slujba Templului, propovaduind cuvantul lui Dumnezeu, in fata suferintei trec pe alaturi indiferenti – ce e al tau, e al tau; ce e al meu, e al meu;

- hangiul - dispus sa ajute, dar formal, fara suflet si, mai ales, contra cost - ce e al meu, e al tau… dar contra cost;

- samariteanul - omul desconsiderat si marginalizat, ofera tuturor putinul sau - ce-i al meu, nu-i al meu. E al tuturor.
 
Cele patru categorii de oameni au atitudini si reactii diferite fata de suferinta umana. Este expresia mentalitatii care (de)formeaza societatea. De aceea, pilda pare desprinsa din poveste…