Invierea fiului vaduvei din Nain

02-10-2013 | Categorie: Cuvant Evanghelic

CUVANTUL EVANGHELIC

Duminica, 6 octombrie 2013, se va citi la Sfanta Liturghie urmatorul cuvant evanghelic:
Si dupa aceea, S-a dus intr-o cetate numita Nain si cu El impreuna mergeau ucenicii Lui si multa multime.
Iar cand S-a apropiat de poarta cetatii, iata scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, si ea era vaduva, si multime mare din cetate era cu ea.
Si, vazand-o Domnul, I s-a facut mila de ea si i-a zis: Nu plange!
Si apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit.
Si a zis: Tinere, tie iti zic, scoala-te. Si s-a ridicat mortul si a inceput sa vorbeasca, si l-a dat mamei lui.
Si frica i-a cuprins pe toti si slaveau pe Dumnezeu, zicand: Prooroc mare s-a ridicat intre noi si Dumnezeu a cercetat pe poporul Sau.
 (Luca VII, 11-16. Duminica a XX-a dupa Rusalii)


Evanghelia de azi ne incredinteaza despre faptul ca Dumnezeu poate sa invie orice suflet, indiferent de cat de mort este, indiferent de pacate. Acesta trebuie numai sa doreasca, avand libertatea de a trai sau de a muri duhovniceste.

Observam ca in toate cazurile de inviere savarsite de Mantuitorul este vorba de tineri – Lazar, fiica lui Iair, iar astazi fiul vaduvei din Nain. Aceasta pentru ca, spune un Sfant Parinte, „doar tinerii mor, cei in varsta isi sfarsesc viata”. Problema invierii tinerilor este foarte actuala.

Societatea de astazi este un iad, din punct de vedere duhovnicesc; tinerii sunt indemnati spre pacat, fara sa mai aiba constiinta pacatului. Lor li se inoculeaza “normalitatea” pacatului, astfel ca moartea este prezentata drept o scapare. Pentru multi dintre noi este foarte simplu sa vorbim despre tineri, fara a ne gandi la responsabilitatea celor mai in varsta fata de ei.

Cei mai multi dintre tineri nu sunt de vina ca au anumite idei si credinte gresite, ci sunt de vina cei care dirijeaza toate aceste sisteme si care vor da socoteala in fata lui Hristos. Si ei sunt dirijati, la randul lor, de cel mai mare manipulator si complotist care este diavolul.

Daca sunt diferente intre cei tineri si cei in varsta, acestea sunt consecinta faptului ca nu ne rugam cum trebuie, nu suntem atenti si nu avem pocainta si smerenie la rugaciune. De fapt, cei tineri si cei in varsta se roaga diferit, de multe ori pentru alt fel de lucruri, care in cele din urma arata modurile diferite de a gandi, de a actiona si de a simti diferit…