Inaltarea Sfintei Cruci
12-09-2014 | Categorie: Cuvant Evanghelic
Duminică, 14 septembrie 2014, se va citi la Sfânta Liturghie următorul cuvânt evanghelic:
6. Când L-au văzut deci arhiereii şi slujitorii au strigat, zicând: Răstigneşte-L! Răstigneşte-L! Zis-a lor Pilat: Luaţi-L voi şi răstigniţi-L, căci eu nu-I găsesc nici o vină.
7. Iudeii i-au răspuns: Noi avem lege şi după legea noastră El trebuie să moară, că S-a făcut pe Sine Fiu al lui Dumnezeu.
8. Deci, când a auzit Pilat acest cuvânt, mai mult s-a temut.
9. Şi a intrat iarăşi în pretoriu şi I-a zis lui Iisus: De unde eşti Tu? Iar Iisus nu i-a dat nici un răspuns.
10. Deci Pilat i-a zis: Mie nu-mi vorbeşti? Nu ştii că am putere să Te eliberez şi putere am să Te răstignesc?
11. Iisus a răspuns: N-ai avea nici o putere asupra Mea, dacă nu ţi-ar fi fost dat ţie de sus. De aceea cel ce M-a predat ţie mai mare păcat are.
13. Deci Pilat, auzind cuvintele acestea, L-a dus afară pe Iisus şi a şezut pe scaunul de judecată, în locul numit pardosit cu pietre, iar evreieşte Gabbata.
14. Şi era Vinerea Paştilor, cam la al şaselea ceas, şi a zis Pilat iudeilor: Iată Împăratul vostru.
15. Deci au strigat aceia: Ia-L! Ia-L! Răstigneşte-L! Pilat le-a zis: Să răstignesc pe Împăratul vostru? Arhiereii au răspuns: Nu avem împărat decât pe Cezarul.
16. Atunci L-a predat lor ca să fie răstignit. Şi ei au luat pe Iisus şi L-au dus ca să fie răstignit.
17. Şi ducându-Şi crucea, a ieşit la locul ce se cheamă al Căpăţânii, care evreieşte se zice Golgota,
18. Unde L-au răstignit, şi împreună cu El pe alţi doi, de o parte şi de alta, iar în mijloc pe Iisus.
19. Iar Pilat a scris şi titlu şi l-a pus deasupra Crucii. Şi era scris: Iisus Nazarineanul, Împăratul iudeilor!
20. Deci mulţi dintre iudei au citit acest titlu, căci locul unde a fost răstignit Iisus era aproape de cetate. Şi era scris: evreieşte, latineşte şi greceşte.
25. Şi stăteau, lângă crucea lui Iisus, mama Lui şi sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, şi Maria Magdalena.
26. Deci Iisus, văzând pe mama Sa şi pe ucenicul pe care îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău!
27. Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta! Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine.
28. După aceea, ştiind Iisus că toate s-au săvârşit acum, ca să se împlinească Scriptura, a zis: Mi-e sete.
31. Deci iudeii, fiindcă era vineri, ca să nu rămână trupurile sâmbăta pe cruce, căci era mare ziua sâmbetei aceleia, au rugat pe Pilat să le zdrobească fluierele picioarelor şi să-i ridice.
32. Deci au venit ostaşii şi au zdrobit fluierele celui dintâi şi ale celuilalt, care era răstignit împreună cu el.
33. Dar venind la Iisus, dacă au văzut că deja murise, nu I-au zdrobit fluierele.
34. Ci unul din ostaşi cu suliţa a împuns coasta Lui şi îndată a ieşit sânge şi apă.
35. Şi cel ce a văzut a mărturisit şi mărturia lui e adevărată; şi acela ştie că spune adevărul, ca şi voi să credeţi.
(Ioan XIX, 6-11, 13-20, 25-28, 31-35; Înălţarea Sfintei Cruci)
Crucea este lumina si binecuvantare spre mantuire. Crucea este semnul credintei in iubirea lui Dumnezeu, iubire mai tare decat moartea. De aceea, noi am facut din Cruce semnul mantuirii, iar cand spunem 'Doamne, ajuta-ne', 'Doamne, mantuieste-ne', 'Doamne, miluieste-ne', ne insemnam cu Sfanta Cruce, deoarece ea este semnul iubirii Preasfintei Treimi pentru noi.
De aceea, si biserica este construita sub forma de cruce, iar pe turlele ei se afla o cruce, care ne aminteste de iubirea lui Hristos pentru noi. Pretutindeni unde locuiesc crestinii adevarati intalnim semnul Crucii Sa ne ajute bunul Dumnezeu ca sa il iubim pe Hristos Domnul mai mult, ori de cate ori vedem Sfanta Lui Cruce, pe biserica si in biserica, la margine de drum, pe morminte sau langa o fantana. Oriunde vedem Sfanta Cruce, sa ne aducem aminte cat de mult ne iubeste Dumnezeu pe noi si asteapta raspunsul nostru.
Purtam crucea cu lantisor la gat de cand suntem botezati, ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci dimineata cand ne trezim din somn, seara cand ne culcam, inainte de masa si dupa masa. Mamele noastre faceau semnul Sfintei Cruci peste painea care urmeaza sa intre in cuptor, iar taranii nostri incrustau semnul Sfintei Cruci pe poarta lor, ca sa intre pe ea in curte sau in casa ca intr-o biserica, ca intr-un loc sfintit, prin rugaciune si fapte bune. Noi asezam crucea la margine de drum sau la rascruce de drumuri, ca sa ne aducem aminte de Mantuitorul Iisus Hristos, Cel Care a zis: 'Eu sunt Calea, Adevarul si Viata' (In. 14, 6).
Cand vedem Sfanta Cruce langa un izvor sau langa o fantana sau pe acoperisul fantanii, ne aducem aminte de Hristos Cel Care a zis: 'Eu sunt Apa cea vie. Cine bea din Apa aceasta nu va inseta niciodata' (cf. In. 4,14). Aceasta apa este harul lui Hristos prezent in noi prin lucrarea Sfantului Duh. Sfanta Cruce sta de straja si la mormintele celor adormiti in Domnul, pentru a ne aminti ca rugaciunea noastra pentru ei este mai tare decat moartea. Noi iubim astfel pe cei dragi ai nostri trecuti la Domnul ori de cate ori ii pomenim in rugaciune ori savarsim un parastas in amintirea lor, dam de pomana saracilor in numele lor sau sadim flori pe mormintele lor si le ingrijim mormintele lor.
Crucea iubirii duhovnicesti care este mai tare decat moartea si a bucuriei invierii sta de veghe pe mormintele celor dragi ai nostri, parinti, frati si cunoscuti, care au trecut la Domnul, intrucat noi asteptam invierea mortilor si viata vesnica. Crucea de pe mormintele lor ne spune ca ne vom intalni cu ei, in iubirea Preasfintei Treimi. Cine L-a iubit pe Dumnezeu in lumea aceasta Il va iubi si in vesnicie, pentru ca si Dumnezeu ne iubeste vesnic. Iata cat de prezenta este iubirea jertfelnica a Mantuitorului nostru Iisus Hristos in viata noastra, prin semnul Sfintei Cruci.
Aceasta ne indreptateste si ne indeamna sa cinstim Sfanta Cruce, sa ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci, ca iubirea lui Dumnezeu sa ne ocroteasca, sa ne daruiasca sanatate, sa ne fereasca de primejdii, de accidente, de rataciri, sa ne scape de intamplarea cea rea si sa ne pazeasca de toti vrajmasii vazuti si nevazuti. Simtind noi ca din Crucea lui Hristos vine bucuria Invierii, ne vom ruga mai mult in fata Sfintei Cruci, vom merge mai des la biserica din parohie sau manastire, deoarece biserica este purtatoare a luminii si harului Sfintei Cruci!