DUMINICA DUPĂ BOTEZUL DOMNULUI - ÎNCEPUTUL PROPOVĂDUIRII

08-01-2021 | Categorie: Cuvant Evanghelic

Duminică, 10 ianuarie 2021, se va citi la Sfânta Liturghie următorul cuvânt evanghelic:

 

Şi Iisus, auzind că Ioan a fost întemniţat, a plecat în Galileea.

 

Şi părăsind Nazaretul, a venit de a locuit în Capernaum, lângă mare, în hotarele lui Zabulon şi Neftali,

 

Ca să se împlinească ce s-a zis prin Isaia proorocul care zice:

 

"Pământul lui Zabulon şi pământul lui Neftali spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor;

 

Poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare şi celor ce şedeau în latura şi în umbra morţii lumină le-a răsărit".

 

De atunci a început Iisus să propovăduiască şi să spună: Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat împărăţia cerurilor!

 

(Matei IV, 12 - 17. Duminica după Botezul Domnului – începutul propovăduirii Domnului)

 

Ceea ce surprinde in Evanghelia de astazi este contrastul pe care ni-l infatiseaza evanghelistul – lumina care biruieste intunericul, aducand mangaiere celor care pana atunci traiau in bezna. Evident, este vorba de intunericul spiritual si de lumina duhovniceasca pe care Hristos o aduce tuturor celor care cred in El.

Ca să înţelegem cu adevarat aceste cuvinte, s-ar cuveni să pornim de la întuneric. Poporul cel ce sedea în întuneric a văzut lumina mare. E greu pentru noi, cei obisnuiti cu lumina, sa intelegem ce inseamna intunericul. In timpul unei pene de curent, cand tot cartierul era cufundat in bezna, abia deosebeai silueta blocurilor in noapte şi doar imaginatia forma realitatea din jur. In intuneric adevarul este deformat, omul orbecaie, bajbaie si este inselat, nu de putine ori suferind din aceasta cauza.

Este un lucru mare să intelegem ce înseamna beznă, ce înseamna întunericul şi ce înseamna a trăi şi a locui în intuneric. Cred că mai uşor decât noi ar înţelege acest cuvânt cei care trăiesc la poli, pentru ca ei ştiu ce înseamna un întuneric ce ţine multă vreme,o lună, doua trei sau mai multe, un întuneric care pare că nu se mai sfârşeste.

Este uimitor cand, intr-o asemenea beznă, aprinzi o lumanare sau numai un chibrit. Lumina care, obisnuit, este nesocotita si dispretuită, in acea bezna apare uimitor de puternic. Dar gânditi-vă ce inseamna ca intr-o asemenea bezna, intr-un asemenea intuneric, mai ales cand este vorba de un intuneric ce dureaza de mii de ani, sa rasara dintr-o data lumina cea mare a lui Hristos. Cât de nouă este lumea, cat de schimbate sunt toate lucrurile atunci când lumina cu putere se revarsa peste tinutul care inainte era stăpânit de intuneric. Este un lucru minunat şi este lucrarea lui Hristos. Si aici suntem la hotarul dintre credinţă si necredinţă, dintre aşezarea lui Hristos şi lepădarea de Hristos.

Hristos a fost deseori numit in Evanghelie lumina lumii, caci spune Sf. Ioan Evanghelistul Intru El era viată, şi viaţa era lumina oamenilor şi lumina luminează în întuneric şi întunericul n-a cuprins-o sau in lume era, şi lumea prin El s-a făcut, dar lumea nu L-a cunoscut, întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu l-au primit sau lumina luminează în întuneric şi întunericul n-a biruit-o.

Menirea textului de astazi este sa ne trezeasca si noua, in suflet, intrebarea: Este Hristos lumina vietii noastre? In functie de acest raspuns vom trai viata noastra viitoare…